Programma

 

 • TijdTitelSprekerType
 • 13:00 - 13:30Ontvangst  20211014

  Welkom! Neem een kop koffie, hang je jas op en praat bij met mensen die je al zo lang niet meer hebt gezien.

 • 13:30 - 13:40WelkomJosje van Nes van gemeente Rotterdam 20211014

  Dagvoorzitter Josje van Nes heet je welkom en bespreekt het programma van de middag.

  Door Josje van Nes van gemeente Rotterdam

 • 13:40 - 14:05De uitdagingen van de stad Martin Guit van gemeente RotterdamBastiaan Pigge van gemeente Rotterdam 20211014

  Mobiliteit is van vitaal belang voor het economisch en sociaal functioneren van de samenleving. Het biedt mensen de kans zich te ontplooien en te ontspannen in de directe fysieke leefomgeving. Teveel mobiliteit zorgt voor files, verkeersonveiligheid en vertragingen en heeft nadelige effecten op de gezondheid van mensen en op de kwaliteit van natuur en milieu.

  De stad blijft leefbaar, bereikbaar en gezond om in te wonen, werken en te ontspannen. Mobiliteit die bijdraagt aan de hogere doelstellingen van de stad is essentieel. Welke rol speelt de strategische parkeeropgave in deze doelstellingen? Welke opgaven zijn dat? Waar zitten de kansen en waar de valkuilen en hoe vliegen we dit met elkaar aan?

  Strateeg Mobiliteit Martin Guit van de gemeente Rotterdam spreekt over hoe mobiliteit bijdraagt aan de hogere doelstellingen van de stad en Bastiaan Pigge zal ingaan wat de strategische parkeeropgave van Rotterdam op korte en lange termijn is. Ongetwijfeld herken je veel. Jouw uitdagingen zullen niet veel anders zijn. 

  Door Martin Guit van gemeente Rotterdam, Bastiaan Pigge van gemeente Rotterdam

 • 14:05 - 14:30Financiën en mobiliteit: welke prikkels werken?Tamara Madern van Hogeschool Utrecht 20211014

  Zijn financiële prikkels aanleiding om de auto te laten staan? Tamara Madern vertelt meer over het financieel gedrag van mensen en de link naar mobiliteit. “Mensen die weinig te besteden hebben zien vaak de voordelen niet van reizen met de trein in plaats van met de auto.” 

   

  Door Tamara Madern van Hogeschool Utrecht

 • 14:30 - 14:45Break  20211014
 • 14:45 - 16:00Walkshop - struinen door de binnenstad  20211014

  De mobiliteitscultuur verandert door de jaren heen in Rotterdam. De afgelopen jaren sneller dan verwacht. Ook de parkeeropgave verandert mee. In 4 walkshops van een uur wordt verteld door Rotterdamse mobiliteitsspecialisten hoe deze veranderingen zichtbaar zijn geworden.

   

  Walkshop 1 Citylounge Centraal Station en de Westersingel  
  De Citylounge aanpak draait om meer ‘goede’ openbare ruimte creëren, inclusief vergroenen. Dit betekent onder meer dat straatparkeren verminderd wordt. Aan de hand van de ontwikkelingen nabij het Centraal Station en de transformatie naar stadsstraten (Westersingel) wordt een toelichting gegeven.
  Deze walkshop wordt begeleid door Ton Koevermans en Hans Baggerman

   

  Walkshop 2 De groene long van het Hofplein – Coolsingel naar de Westblaak
  De automobiliteit krijgt op de route Coolsingel - Westblaak minder ruimte. Er komt meer ruimte voor fietsers,  openbaar vervoer en voetgangers. Tijdens de wandeling naar de Westblaak wordt toegelicht hoe met de parkeerroutes wordt omgegaan. 
  Deze walkshop wordt begeleid door Marcus Edelenbosch en Kristiaan Leurs

   

  Walkshop 3 Mobiliteit Challenge Hoogkwartier
  In 2019 is vanuit de buurt Hoogkwartier 2 maanden lang de mobiliteitchallenge gehouden. In de wandeling er naar toe wordt toegelicht hoe dat is gegaan en zichtbaar in het gebied is geworden.
  Deze walkshop wordt begeleid door Andre de Wit en Bastiaan Pigge

   

  Walkshop 4 Deelmobiliteit in de wijk en binnenstad
  Deelmobiliteit is heel erg zichtbaar in de binnenstad en wordt volop gebruikt.  Tijdens de wandeling en het bezoek aan de Kruispleingarage wordt toegelicht op welke wijze deelmobiliteit gefaciliteerd wordt in Rotterdam.
  Deze walkshop wordt begeleid door Mariet de Haes en Peter Hut

   

 • 16:05 - 16:30Rondetafelgesprek over de veranderende parkeeropgave  Meerdere sprekers 20211014

  We zijn de stad in geweest. Tijdens dit rondetafelgesprek bespreken we de uitdagingen, de kansen en oplossingen die we zien samen met gemeente en marktpartijen.

  Door Casper Stelling van Mu Consult, Jorn de Vries van Flitsmeister, Jacob de Vries van Trajan, Mattias Rouw van ARVOO Imaging Products, Mariet de Haas van gemeente Rotterdam

 • 16:30 - 16:50Placetesting - probeer, doe en leerRinske Brand van BRAND The Urban Agency 20211014

  Je wil je stad niet alleen léuker, je wilt ‘m beter maken. Wat werkt en wat niet? “Ga proberen! Kijk wat er gebeurt”, zegt Rinske Brand. “Trek die streep op het wegdek, omarm burgerinitiatieven, werk samen.” Placetesting - voor gemeenten met durf. Een keynote over doen, proberen (fast and cheap), daarvan leren. En zo de stad beter maken. Ook op het gebied van mobiliteit. 

  Door Rinske Brand van BRAND The Urban Agency

 • 16:50 - 17:00Afsluiting door woordkunstenaar Elten KieneElten Kiene 20211014

  Elten Kiene sluit de dag af. De woordkunstenaar denkt na over mobiliteit, ergens komen en naar toe gaan, stilstaan en weer doorgaan. Op zijn geheel eigen wijze zet hij je aan te verwondering en denken. 

  Nadien is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een hapje en een drankje.

  Door Elten Kiene

Terug naar boven