Programma

 

 • TijdTitelSprekerType
 • 09:30 - 10:00Ontvangst  20220310
 • 10:00 - 10:10Welkom door dagvoorzitterJosje van Nes van gemeente Rotterdam 20220310
 • 10:10 - 10:30Samen komen we verderMichiel van Kruiningen van Gemeente Rotterdam 20220310

  De veranderende parkeeropgave is óók een cultuurverandering, van parkeren voor de deur naar deelmobiliteit en autoluwe centra. “Die transitie is ingewikkeld en complex”, zegt Michiel van Kruiningen, afdelingshoofd mobiliteit bij de gemeente Rotterdam.

  De veranderende parkeeropgave kun je bijna zien als een cultuurverandering. Van – 30 jaar terug- de auto voor de deur parkeren naar delen en autoluw. “Die transitie is ingewikkeld, complex”, zegt Michiel van Kruiningen, afdelingshoofd mobiliteit bij de gemeente Rotterdam. Tijdens de opening van het Nationaal Congres Parkeren en Mobiliteit zoomt Van Kruiningen in op de complexiteit van dit speelveld en met name op de ‘hoe- vraag’. Hoe geven we de transitie vorm en welke impact hebben de (beleids-)keuzes die je maakt? “Parkeren is een politiek gevoelig onderwerp. Parkeren is emotie.” Ter illustratie: “Ik denk dat bijna de helft van de publieksreacties binnen de gemeente over parkeren gaat.”

  De transitie brengt uitdagingen met zich mee. “We moeten stappen zetten waarvan je de uitkomst soms niet kent. Dat is spannend en maakt kwetsbaar. Je kunt dit ook niet alleen, samenwerken is essentieel.” De wil om samen te werken is er zeker, merkt Van Kruiningen op: “In oktober, tijdens het eerste deel van dit congres, hebben de partners uitgebreid gesproken over de mogelijkheden en valkuilen om samen te werken en de opgaves aan te gaan. De businesscase verandert, iedere verandering heeft impact. Door er samen over te praten en samen te werken kunnen we stappen maken, komen we verder. Ik kijk er reikhalzend naar uit!”

  Door Michiel van Kruiningen van Gemeente Rotterdam

 • 10:30 - 11:00Zelfde wereld, anders bekekenDirck Slabbekoorn van JUMBO 20220310

  Als je wilt dat zaken anders gaan, dan moet je over je eigen grens stappen. Inleven in de ander en durven om buiten de gebaande te treden. 
  Slabbekoorn deed dat. En deelt zijn ervaringen en tips graag met jou. Slabbekoorn neemt je graag mee in zijn benadering van gedrag en gedragsverandering - en hoe je zijn lessen kunt toepassen in parkeer- en mobiliteitsopgaven. Hoe komt de fantastische mens tot uiting in de verkeersdeelnemer en parkeerder? Een interview met Slabbekoorn vind je hier 

  Door Dirck Slabbekoorn van JUMBO

 • 11:00 - 11:30Break  20220310
 • 11:30 - 12:30Workshops - ronde 1  20220310
 • 11:30 - 12:30Rol van parkeren en (deel)mobiliteitMatthijs Dicke-Ogenia van GoudappelPaul van de Coevering van Breda UniversityNick Knoester van OverMorgen  20220310

  In deze sessie duiken we diep in de rol van parkeren en (deel-)mobiliteit bij binnenstedelijke gebiedsontwikkeling.
  Dit doen we aan de hand van drie korte inleidende pitches:

      - Paul van de Coevering: in hoeverre stimuleert compact bouwen duurzame mobiliteit en attitudes?
      - Nick Knoester: deelmobiliteit en parkeren in gebiedsontwikkeling.
      - Matthijs DIcke-Oegenia: rol van gedrag voor succesvol transitie naar duurzame mobiliteit en een succesvol verstedelijkingsbeleid.

  Aansluitend gaan de sprekers graag met u het gesprek aan: Hoe komen we tot succesvolle projecten? Wat moeten we nog leren?

  Door Matthijs Dicke-Ogenia van Goudappel, Paul van de Coevering van Breda University, Nick Knoester van OverMorgen

 • 11:30 - 12:30De parkeergarage als mobiliteitshubMariska Kornet van InterparkingVincent Raaphorst van InterparkingDaniël Heuvelman van Eneco eMobilityMatthijs Boon van HelyMaurits van Kuyk van ToogethrJohan Tol van Branchegroep Parkeerexploitanten  20220310

  De wereld om ons heen verandert. Onze steden worden drukker en hechten steeds meer waarde aan de kwaliteit van de leefomgeving. Het parkeren van de auto wordt vaker buiten het straatbeeld opgelost en deelmobiliteit en de toenemende vraag naar het faciliteren van laadcapaciteit zijn opkomende trends. Hoe kunnen parkeerexploitanten hierop inspelen met creatieve ideeën en oplossingen? Interparking gaat graag samen met jou, Eneco E-Mobility, Hely en Toogethr in gesprek over de actuele vraagstukken rondom het thema “de parkeergarage als mobiliteitshub”. 

  Wil jij je laten inspireren en jouw visie delen? Neem dan deel aan deze sessie.

  Door Mariska Kornet van Interparking, Vincent Raaphorst van Interparking, Daniël Heuvelman van Eneco eMobility, Matthijs Boon van Hely, Maurits van Kuyk van Toogethr, Johan Tol van Branchegroep Parkeerexploitanten

 • 11:30 - 12:30Walkshop:  De transformatie naar hubs   20220310

  De congreslocatie bevindt zich midden in een gebied dat volop in ontwikkeling is, namelijk Merwe Vierhaven (M4). Het gebied ontwikkelt zich de komende jaren tot een gemengd woon-werkmilieu. Gemeente Rotterdam en Havenbedrijf werken samen aan deze gebiedsontwikkeling waarin duurzaamheid, collectiviteit en innovatie hoog in het vaandel staan. 


  Tijdens deze walkshop word je meegenomen naar verschillende plekken die een belangrijke rol spelen in deze ontwikkeling. We nemen je mee door het gebied waar je alles te weten komt over het duurzame mobiliteitsconcept in de Merwe Vierhaven (M4H). We komen langs diverse plekken die een belangrijke rol spelen in deze transformatie.

 • 11:30 - 12:30Wet van de remmende voorsprongMetodi Avramov van Sofia Urban Mobility CentrePiet Huysmans van gemeente Den Haag  20220310

  Rotterdam was in 2002 de eerste gemeente in Nederland waar niet meer met contant geld betaald kon worden voor parkeren. Een unicum indertijd.

  De techniek ontwikkelt zich. Inmiddels is een parkeerautomaat niet meer perse nodig om te betalen voor parkeren; via sms en apps op de smartphone kan de parkeerbelasting worden voldaan.

  In Den Haag en Rotterdam worden, net als in alle andere gemeenten in Nederland waar betaald parkeren geldt,  nog steeds parkeerautomaten gebruikt. Echter slecht voor een klein deel van de gebruikers; het gros betaalt mobiel.

  Sofia, net als Rotterdam deelnemer aan het Europese project Park4SUMP, heeft geen parkeerautomaten op straat staan. De hoofdstad van Bulgarije is grotendeels digitaal ingericht. Een straat toevoegen aan het betaald parkeerregime? Geen probleem; bord ophangen met 'betaald parkeren' en even het systeem anders inrichten. Dat is een verschil van dag en nacht met de Nederlandse situatie. Waar vergunningen aangevraagd moeten worden voor het  graven, kabels worden gelegd, borden verhangen, automaten geplaatst. En dat kost tijd en geld. 

  Sofia neemt deel aan het project Park4SUMP. Klik hier voor meer informatie over Park4SUMP.

  Door Metodi Avramov van Sofia Urban Mobility Centre, Piet Huysmans van gemeente Den Haag

 • 12:30 - 13:30Lunch  20220310
 • 13:30 - 14:30Workshops - ronde 2  20220310
 • 13:30 - 14:30Wat kan data voor de openbare ruimte betekenen? Josje van Nes van gemeente RotterdamJoost van Maaren van Gemeente RotterdamErik Bosschaart van ScanMenuFons Grijpink van ARVOOMarius Koerselman van EasyParkMexx Uljee van KwirkAi  20220310

  Luister in deze sessie naar de tafelgasten of breng zelf een stelling in!

  Het gesprek zoomt in op het vraagstuk 'Wat kan data voor de openbare ruimte betekenen?'
  Bijbehorende vragen waarom gesproken kan worden, zijn:
  - welke data bronnen zijn er en kennen we?
  - welke databehoefte heeft een gemeente en waarom?
  - welke data is beschikbaar
  - hoe kan data de gemeente helpen bij het maken van beleid of de uitvoering

  Gespreksleider: Josje van Nes

  Door Josje van Nes van gemeente Rotterdam, Joost van Maaren van Gemeente Rotterdam, Erik Bosschaart van ScanMenu, Fons Grijpink van ARVOO, Marius Koerselman van EasyPark, Mexx Uljee van KwirkAi

 • 13:30 - 14:30Concrete stappen door bedrijfsleven en gemeenteKees van Oorschot van Gemeente RotterdamMarlin Huygens van Shell  20220310

  In Rotterdam zijn er grote ambities om het verkeer in de stad, die steeds dichter bebouwd wordt, duurzamer te maken. Er is een klimaattafel Mobiliteit ingesteld die met werkgevers afspraken maakt over duurzame mobiliteit, waardoor de uitstoot van CO2 wordt teruggedrongen. Voor het gebied Rotterdam Central District, gelegen rondom het Centraal Station, zijn er grote kansen voor vermindering en verschoning van het verkeer. In de deelsessie wordt vanuit het perspectief van de gemeente en vanuit het perspectief van het bedrijfsleven gekeken naar concrete maatregelen, zoals (elektrisch) deelvervoer, efficiënter gebruik van bestaande parkeergarages en duurzamere logistiek.

  Door Kees van Oorschot van Gemeente Rotterdam, Marlin Huygens van Shell

 • 13:30 - 14:30Walkshop:  De transformatie naar hubs   20220310

  De congreslocatie bevindt zich midden in een gebied dat volop in ontwikkeling is, namelijk Merwe Vierhaven (M4). Het gebied ontwikkelt zich de komende jaren tot een gemengd woon-werkmilieu. Gemeente Rotterdam en Havenbedrijf werken samen aan deze gebiedsontwikkeling waarin duurzaamheid, collectiviteit en innovatie hoog in het vaandel staan. 

  Tijdens deze walkshop word je meegenomen naar verschillende plekken die een belangrijke rol spelen in deze ontwikkeling. We nemen je mee door het gebied waar je alles te weten komt over het duurzame mobiliteitsconcept in de Merwe Vierhaven (M4H). We komen langs diverse plekken die een belangrijke rol spelen in deze transformatie.

 • 13:30 - 14:30Standaardisatie van fietsparkeerdataRuben Bino van TrajanRedmer Kronemeijer van CROW  20220310

  Er bestaat een steeds grotere behoefte om fietsdata online beschikbaar te maken. Hiermee kunnen analyses sneller worden uitgevoerd, gegevens makkelijker worden gedeeld en uitkomsten beter inzichtelijk worden gemaakt. Ook voor resultaten van fietsparkeeronderzoek geldt deze wens. Om dit te faciliteren moeten er bepaalde standaarden worden afgesproken. Bijvoorbeeld over dataverzameling, datastructuur en dataontsluiting. Trajan en CROW zijn deze standaard aan het ontwikkelen, waarbij ook andere opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen aansluiten. Deze sessie zal de huidige stand van zaken benoemen, evenals de actuele projecten die hier al gebruik van maken.

  Door Ruben Bino van Trajan, Redmer Kronemeijer van CROW

 • 14:30 - 15:00Pauze  20220310
 • 15:00 - 16:00Workshops - ronde 3  20220310
 • 15:00 - 16:00Wat zou het nieuwe parkeerregime van 2040 moeten zijn?Peter Hut van gemeente RotterdamCasper Stelling van MuConsultSven Snel van MOBIANMarco de Jong van EmpactionWilco van de Vosse van Servicehuis Parkeer- en VerblijfrechtenIvo Cré van Polis  20220310

  Tijdens deze sessie kun je luisteren naar de mening van de tafelgasten maar ook zelf naar voren stappen en je vraag stellen.
  Het gespreksonderwerp van deze rondetafel is ‘Wat zou het nieuwe parkeerregime van 2040 moeten zijn?

  Vragen die bij dit gespreksonderwerp gesteld kunnen worden zijn bijvoorbeeld:

  • Is er nog plaats voor bezoekersparkeren in het centrum?
  • En waar is dat dan? Tegen welk tarief?
  • Mogen bewoners nog in het centrum parkeren? Waar? Tegens welk tarief?
  • Dito voor werknemers.
  • Wat is nodig en wat hebben we van elkaar nodig?
  • Wordt deelmobiliteit in de stad gefaciliteerd?
  • En waar mag dan geparkeerd worden? Met een vergunning?
  • Is deelmobiliteit überhaupt nuttig in een stad?
  • Moet alles op loopafstand zijn in het centrum?


  Gespreksstof genoeg! Sluit aan en scherp ook je gedachten, verken de verschillende denkrichtingen. 

  Door Peter Hut van gemeente Rotterdam, Casper Stelling van MuConsult, Sven Snel van MOBIAN, Marco de Jong van Empaction, Wilco van de Vosse van Servicehuis Parkeer- en Verblijfrechten, Ivo Cré van Polis

 • 15:00 - 16:00Walkshop:  Future Mobility Park    20220310

  De congreslocatie bevindt zich midden in een gebied dat volop in ontwikkeling is, namelijk Merwe Vierhaven (M4). Het gebied ontwikkelt zich de komende jaren tot een gemengd woon-werkmilieu. Gemeente Rotterdam en Havenbedrijf werken samen aan deze gebiedsontwikkeling waarin duurzaamheid, collectiviteit en innovatie hoog in het vaandel staan. 

  Tijdens deze walkshop gaan we naar het Future Mobility Park. In Merwe Vierhaven (M4H) wordt in het Future Mobility Park hard gewerkt aan de ontwikkeling en het testrijden van elektrische zelfrijdendevoertuigen. In deze walkshop kun je een kijkje nemen op het testterrein.

 • 15:00 - 16:00De juiste plaatsTon Lubbers van Gemeente AssenCarl Hanssens van Sint-Niklaas  20220310

  Laat je inspireren door Sint Niklaas, een middelgrote Vlaamse stad, zo anders dan menig Nederlandse stad. Vlaamse steden zijn, vanuit Nederlands perspectief gezien, dichtbebouwd, ‘stenig’, autogericht en hebben een rommelige infrastructuur.

  Sint Niklaas richt de stad anders in en laat zien welke stappen er al gezet zijn. Het centrale plein is geen veredelde parkeerplaats meer, maar is nog steeds zeer stenig en geen schoonheid. De stad is klaar om in 2023-2024 de volgende stap te zetten: een groene markt waarbij de auto’s vooral naar de rand worden verplaatst. Straten zijn autoluw gemaakt, ook als het over parkeren gaat. De stad wil aantrekkelijk zijn en blijven voor haar inwoners, groener en leefbaarder. Sint Niklaas laat zien dat de stad voor een andere koers kiest en zo verandert.

  Assen wil aantrekkelijk blijven voor de inwoners. Een levendige binnenstad is van groot belang. Er is nu veel leegstand. De gemeente wil het winkelcentrum compacter maken en de leegstand opvullen met woningbouw. De parkeergarages die nu overcapaciteit hebben kunnen gebruikt worden door de bewoners. De leefkwaliteit wil Assen verbeteren door te vergroenen door bijvoorbeeld niet langer te parkeren op het maaiveld.

  Parkeren is, in beide steden, onderdeel van een totaalopgave. De aanleiding is anders: in Assen zijn leegstand en leefbaarheid de aanleiding, in Sint Niklaas leeft de wens om de stad aantrekkelijk, veilig en leefbaar te maken.

  Parkeerbeleid is een onderdeel, een belangrijke knop om aan te draaien, van deze totaalopgave. Twee steden, in verschillende landen en met verschillende verhalen, hebben samen hetzelfde doel.

  Sint-Niklaas neemt deel aan het project Park4SUMP. Klik hier voor meer informatie over Park4SUMP.

  Door Ton Lubbers van Gemeente Assen, Carl Hanssens van Sint-Niklaas

 • 16:00 - 16:15We zijn er bijnaJosje van Nes van gemeente Rotterdam 20220310
 • 16:15 - 16:30SpokenWords door Tyler KoudijzerTyler Koudijzer 20220310

  Net als in oktober 2021 sluiten we de dag af met een woordkunstenaar die nadenkt over mobiliteit, ergens komen en naar toe gaan, stilstaan en weer doorgaan. Op zijn geheel eigen wijze zet hij je aan te verwondering en denken. De vorige editie was dit Elten Kiene.  Luister hier naar de Spoken Words van Elten van oktober jl.

  Door Tyler Koudijzer

 • 16:30 - 17:15Napraten  20220310
Terug naar boven